Friday, September 23, 2011

Kehidupan dan Kesetiaan...

Salam Jumaat pada sahabat2 y dirahmati Allah s.w.t...Banyakkan lah selawat dan salam pada junjugan besar kita Nabi Muhammad s.a.w. Firman Allah :

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا
Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya ( Al Ahzab ayat 56 )
Apa kaitan kehidupan dgn kesetiaan..?? 
Hari marilah kita same2 konsi apa makna kehidupan dgn kesetiaan..
Setiap yang ditiup roh padanya dan punya nyawa itu adalah hidupan. Hidupan perlukan kesetiaan..?Bukan makanan asas atau perlindungan sahaja..?


Untuk hidup beerti dan punya rasa cinta yang hakiki, kesetiaan adalah pra syarat menjamin kebahagiaan supaya tidak ada yg terbunuh dgn kekecewaan.


Belajarlah dari bunga, hidupan mekar ini juga perlukan kesetiaan. Inikan pula manusia, semoga jiwa terdidik tuk setia bukan curiga pd perasaan sendiri hingga melahirkan kekeliruan menyentak jiwa.


Berhati-hatilah, dgn melakukan pengkhianatan dan curang dgn perbuatan dan perasaan pd pasangan akan membunuh satu jiwa y lain. Bayangkan jika jiwa itu adalah adik perempuan kita atau saudara terdekat kita.Layakkah kita marah dan benci kepada pengkhianat cinta itu....?Belajar dari bunga......
Cerita tentang bunga…
Bila bunga yg layu disiram, mungkin bunga itu akan kembali kembang.
Cuma jangan lupa, air siraman itu juga mungkin bisa menyebabkan bunga terus rebah mencium pasu kacanya.
Kemungkinan selalu ada...
Cuma kadang2 bunga layu bukan perlukan sekadar air. Ia perlukan cahaya.
Bila disiram dalam gelap, itu bukan jaminan tuk kencangkan nafasnya.Kadang2 ia perlukan juga sebuah jiwa jujur yg menyiram dgn kasih sayang, yang betul2 mahu dia hidup tegak semula.

Bunga juga tahu tentang setia.Siapa yg selalu datang kerana keperluan, siapa yg cuma datang memuaskan keinginan.

Maka, janganlah dibenci dan marah akan pengkhinat cinta itu. Kerna mereka ini mungkin mencari sesuatu yg lain dari apa yang kita berikan.


Sepertinya bunga yg tidak semestinya perlukan air sahaja, tapi juga perlukan cahaya dan juga air tetapi air yg disiram dgn penuh kesetiaan dan keikhlasan bukan keterpaksaan dan kekeliruan.


Yang pasti, pemberi air dan cahaya itu tetap SETIA dgn Maha Pemurahnya. Bukankah ALLAH yg memberi air dan cahaya....? Belajarlah CINTA TUHAN tuk kenal CINTA KESETIAAN.

No comments:

Post a Comment