Monday, October 24, 2011

Renugan Bersama...Nabi Muhammad SAW bersabda :
“Lelaki yg paling baik dari umatku adalah lelaki yg paling baik kepada isterinya. Dan wanita yg paling baik dari umatku adalah wanita yg paling baik bagi suaminya.

Bagi isteri yg baik pada suaminya tiap hari akan mendapat Seribu syahid (kerana ikhlas dan sabarnya). Wanita yang paling baik adalah wanita yg membahagiakan suami dalam segala hal yg diinginkannya, selain bermaksiat kepada Allah. 

Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang bersifat lembut pada istrinya. Setiap hari Suami yg baik kepada istrinya akan mendapat Seratus Syahid (kerana ikhlas dan sabarnya).” 
Dengan hairan Umar bin al-Khatab as bertanya, ” Wahai Rasulullah, mengapa wanita dapat pahala Seribu, sedang lelaki hanya Seratus?”. 
Nabi SAW menjawab, “Wahai Umar! Pahala dan keutamaan istri lebih besar dari suaminya, kerana Allah s.w.t mengangkat darjat lelaki di dalam Syurga beberapa darjat dikeranakan redha dan doa isteri kepada suaminya. 

Namun ketahuilah bahwa dosa terbesar setelah syirik kepada Allah adalah menderhakai suami. Dan takutlah kalian kepada Allah terhadap Dua Orang Lemah, yakni Anak Yatim dan Isteri. 

Barang siapa yang berlaku baik kepada keduanya/lemah lembut, bererti ia telah menggapai redha Allah. Dan barang siapa yang berlaku buruk kepada keduanya, maka ia berhak mendapat murkaNya… 
Hak isteri atas suaminya adalah seperti hakKU atas kalian. Barang siapa yang menyia-nyiakan hak Allah, maka ia akan kembali dengan mendapat murka Allah s.w.t dan tempat kembalinya adalah tempat yang paling buruk, yaitu Neraka Jahanam”.  
Dari Abu Hurairah r.a. berkata : 
Rasulullah SAW bersabda : “Orang mu’min yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya, dan orang yang paling baik diantara kalian adalah yang paling baik terhadap para istrinya.” (HR Tirmidzi)No comments:

Post a Comment